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INTERPRETATION IC 62.2-2003-1 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 62.2-2003 

Ventilation and Acceptable Indoor Air Quality in Low-Rise Residential Buildings 
  

Approved __27 June 2004___ 
 
 
Request from: Armin Rudd, Building Science Corporation, 726 E. Maple Street, Annville, PA  17003.  
 
Reference: This request for interpretation refers to the requirements presented in ANSI/ASHRAE 
Standard 62.2-2003, Section 4.4, regarding intermittent ventilation systems. 
 
Background:   An entity has interpreted the last sentence of Standard 62.2-2003 Section 4.4, "If the 
system runs at least once every three hours, 1.0 can be used as the ventilation effectiveness," to mean that 
if the system runs at all within a 3 hour period, even for 1 second, that effectiveness = 1.0 is valid. 
 
Their intent is to "pulse" the intermittent fan within a three hour period to be able to use effectiveness = 
1.0, while making sure that the fan runs at least 1 hour in every 12 according to the last sentence in 
Section 4.3. They will allow over-ventilation during one 12-hour period to make up for under-ventilation 
during the next 12-hour period. 
 
Building Science Corporation understood that the 62.2 intent was to provide the full required ventilation 
air flow within any given 3 hour period in order to use effectiveness = 1.0.  For example, for a 3 bedroom, 
2000 square foot house with 50 cfm continuous ventilation required, an intermittent system delivering 
150 cfm and operating at .33 fractional on-time would need to run at least 1 hour out of every three.  This 
would be supported by the reference to "each hour" in Sections 4.1 and 4.4, and by the example in 
Appendix C, Section C4.1, which states, "A fan operated 30% of the time with cycle times of four hours 
(six cycles per day)...", implying that the full amount of ventilation was provided within a 4-hour period, 
not a 3-hour period, hence the derated effectiveness.  
 
Interpretation:  For an intermittent whole-house mechanical ventilation system, must the system run 
enough to provide the equivalent required amount of ventilation air within a three-hour period in order to 
use 1.0 as the ventilation effectiveness? 
 
If the interpretation answer is no, please provide guidance on how much runtime within a three hour 
period is sufficient. Will one second of operation within a three hour period be sufficient to use 1.0 as the 
ventilation effectiveness? 
 
Question: Is this Interpretation correct? 
 
Answer:    Yes 
 
Comments:       
In order to use ε = 1.0 for intermittent operation of whole house ventilation systems that run at least once 
every 3 hours, the fan flow rate, Qf , calculation in equation 4.2 must use the fractional on-time during the 
3-hr period 
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